W naszej ofercie znajdują się zarówno produkty bezcukrowe, jak i te z cukrem. Dlaczego decydujemy się na taki krok, pomimo tego, że cukier wskazywany jest jako gorszy wybór? Czy jest konieczność unikania go w diecie?
Cukier to jeden z bardziej kontrowersyjnych dodatków. Często przedstawiany jest jako wróg zdrowia, a jednocześnie w diecie odgrywa istotną rolę w dostarczaniu energii. Warto spojrzeć na niego z szerszej perspektywy i zastanowić się, z jakiej przyczyny trafia do niektórych z naszych produktów.
Cukier – jaką pełni rolę w żelkach ziołowych i funkcjonalnych?
Komponując nasze suplementy zwracamy uwagę przede wszystkim na potrzeby klientów. Zawsze staramy się dać alternatywę, która pozwala dopasować oczekiwania do potrzeb. Z tej przyczyny kilka z naszych produktów posiada dwie wersje – dla tych, którzy muszą wyeliminować całkowicie cukier z diety i dla tych, dla tych, którzy nie mają przeciwwskazań do jego spożycia i cenią sobie tradycyjny smak lub nie smakują im zamienniki cukru. Tutaj warto podkreślić, że walory smakowe zawsze będą po stronie tradycyjnego cukru. Jest lepiej rozpoznawany przez nasze zmysły, dobrze tolerowany i nie powoduje reakcji ze strony układu pokarmowego, co często zdarza się w przypadku innych substancji słodzących.
Dzieląc te produkty na dwie kategorie, pamiętamy nie tylko o walorach smakowych, które wpływają na komfort i regularność ich stosowania, ale także o roli cukru jako stabilizatora i konserwantu. W niektórych formułach cukier pomaga utrzymać odpowiednią konsystencję (konsystencja tradycyjnych żelków), zapobiega krystalizacji oraz wydłuża trwałość produktu, chroniąc go przed niepożądanymi zmianami. Pomaga utrzymać też w ryzach wilgoć, co w niektórych produktach (np. syropach, żelkach) ma olbrzymie znaczenie.
Niektóre słodziki, takie jak ksylitol czy erytrytol, pomimo że mają pewne właściwości stabilizujące, to nie pełnią tej samej roli konserwującej, co cukier. Cukier działa lepiej w kontekście długotrwałej ochrony przed bakteriami i grzybami.
Eliminacja cukru
Cukier w nadmiarze jest niebezpieczny – wpływa na znaczne pogorszenie stanu zdrowia, sprzyja próchnicy, zwiększa ryzyko zawału serca, przyspiesza starzenie, a to tylko wierzchołek góry lodowej. Kluczowe jest tutaj nadmierne spożycie, które może prowadzić nawet do uzależnienia, a cukier pojawia się niemal wszędzie, stąd tak duża presja, aby eliminować go w możliwie największych ilościach.
O jakich ilościach cukru piszemy? Zobaczcie to na przykładzie liczby łyżeczek cukru w bardzo popularnych produktach. Jogurty owocowe i popularne serki homogenizowane mają nawet 5,5 łyżeczki cukru; baton musli 2 łyżeczki cukru; ketchup – 5 łyżek stołowych to najczęściej 5 łyżeczek cukru; puszka napoju energetycznego to 7,5 łyżeczki cukru. To działa na wyobraźnię, a o tym, gdzie spotkamy cukier w nadmiarze doskonale wiedzą osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą go omijać.
W tym miejscu warto przypomnieć o publikacji “Czy napoje energetyczne są bezpieczne? Może warto je zastąpić?”, gdzie szerzej omawiamy temat dopingu w puszce.
Żelki z cukrem czy bez cukru?
Wybór należy do Ciebie. Nadmierne spożycie cukru jest niebezpieczne, więc warto przyglądać się codziennym wyborom spożywczym i uważnie czytać etykiety. Jeśli jesteś osobą zdrową, która świadomie wybiera to, co wkłada do koszyka, to żelki słodzone tradycyjnym cukrem nie będą stanowić dla Ciebie zagrożenia. Jeśli natomiast nie przepadasz za cukrem lub Twoje zdrowie, przekonania czy dieta nie pozwalają na jego spożywanie, sięgnij po zamiennik z erytrolem.
Kluczowe jest znalezienie równowagi pomiędzy funkcjonalnością, smakiem a wpływem na zdrowie. To, co warto zapamiętać – w niektórych przypadkach eliminacja cukru po prostu nie jest konieczna ani optymalna.