Grzyby reishi określa się mianem grzybów nieśmiertelności, a ich prozdrowotne właściwości były opisywane w najstarszych księgach farmakologicznych pochodzących jeszcze z I w.p.n.e. Znalazły swoje miejsce również we współczesnym ziołolecznictwie i poświęcono im wiele badań, które potwierdziły ich zastosowanie oraz nadały im naukowe podstawy.

 

Reishi to rzadko spotykany grzyb, który zasiedla drzewa liściaste. Ma duży, ciemno zabarwiony kapelusz o błyszczącej powierzchni zewnętrznej i chropowatej fakturze. Ekstrakty lecznicze, które zawiera można spożywać w formie proszku lub esencji, która trafia do kapsułek i żelków np. Żelki z Grzybami – smak trawa cytrynowa.

 

Grzyby reishi na odporność, detoks i zachowanie młodości

 

Nieprzypadkowo nazywa się go grzybem nieśmiertelności, ponieważ lakownica żółtawa (polska nazwa reishi) od zawsze była wskazywana jako środek poprawiający ogólny stan organizmu. W pismach Dalekiego Wschodu wskazywano, że podnosi wigor i przedłuża życie.

 

Współcześnie odkryto, że zawarte w niej składniki bioaktywne mają działanie immunomodulujące (zwiększają odporność organizmu na drobnoustroje), przeciwutleniające (chronią organizm przed uszkodzeniami na poziomie komórkowym, które mogą wywoływać wiele chorób przewlekłych), hipoglikemizujące (obniżające poziom cukru we krwi), przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Tak potężne działanie to zasługa polisacharydów i peptydoglikanów o właściwościach przeciwzapalnych, hipoglikemizujących, przeciwwrzodowych, przeciwnowotworowych i immunostymulujących oraz terpenów, które działają w bardzo podobny sposób.

 

Szeroko zakrojone badania naukowe monitorują przede wszystkim ich wpływ nie tylko na poprawę odporności, ale również na leczenie takich chorób, jak: infekcje wirusowe i bakteryjne, cukrzyca, uszkodzenia wątroby, żołądka i innych. Prowadzone są również badania dotyczące profilaktyki przeciwnowotworowej czy przeciwcukrzycowej.

 

Grzyby reishi – środki ostrożności

 

Jak w przypadku każdego rodzaju grzybów o właściwościach leczniczych należy skonsultować ich spożywanie w przypadku zażywania leków o podobnym działaniu. Nie zaleca się również ich spożywania kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią ze względu na niewystarczające dane w tej grupie badawczej. Należy też zachować dużą ostrożność w przypadku występowania alergii na grzyby lub ewentualnej nadwrażliwości ze strony układu pokarmowego.

 

Źródła:
Anti-inflammatory and anti-tumor-promoting effects of triterpene acids and sterols from the fungus Ganoderma lucidum. Chem Biodivers. 2007; 4 :224–31.;
The immunobiology of mushrooms. Exp Biol Med. 2008;233:259–76.;
Exploring the Potential Medicinal Benefits of Ganoderma lucidum: From Metabolic Disorders to Coronavirus Infections, Food, 2023 Apr; 12(7): 1512.;
Pharmacological Properties of Biocompounds from Spores of the Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom Ganoderma lucidum (Agaricomycetes): A Review, Int J Med Mushrooms. 2016;18(9):757-767.

Zamknij
Zamknij
Zaloguj