Grzyby shiitake są najstarszym znanym grzybem uprawnym, a jednocześnie drugim na świecie pod względem wielkości upraw po pieczarkach. Swoją renomę zyskały w kuchni wschodnioazjatyckiej jako idealny dodatek do dań, ale nie wolno zapominać o ich właściwościach leczniczych.
Skąd taka popularność grzybów shiitake? Ich droga z kuchni do medycyny tradycyjnej była bardzo krótka. Szybko odkryto, że ich spożywanie niesie skutki prozdrowotne. Dziś wiemy, co kryje się w tym niepozornym grzybku, bo naukowcy poświęcili mu sporo badań, które opisały wszystkie substancje bioaktywne.
Grzyby shiitake jako superfoods – bogactwo minerałów i aminokwasów
Żeby dobrze zrozumieć ich właściwości lecznicze, trzeba zaznaczyć, że żaden inny grzyb nie niesie ze sobą takiego bogactwa tzw. superfoods. Wśród substancji o dużym znaczeniu dla organizmu człowieka są: polisacharydy, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna i foliany), minerały (duże stężenie potasu i miedzi oraz żelazo, magnez, mangan, fosfor, selen i cynk), eritadenina, sterole, beta glukany i wiele więcej.
Warto podkreślić, że grzyby shiitake są bogate w aminokwasy białkowe. Te z kolei budulcem białka, ale pozyskujemy je jedynie z żywności. Grzyby shiitake zawierają wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów w większej ilości niż mleko, jaja czy soja, a to sprawia, że białko zawarte w grzybach shiitake jest białkiem pełnowartościowym!
W naszym sklepie znajdziesz je w żelkach z grzybami o smaku trawy cytrynowej.
Jak działają grzyby shiitake w medycynie naturalnej?
Tej dziedzinie naukowcy również poświęcili wiele uwagi, a grzyby shiitake pojawiły się w wielu badaniach z zakresu medycyny prewencyjnej i leczniczej. Odkryto ich znaczenie podnoszeniu naturalnej odporności organizmu, ale również w zwalczaniu infekcji wywołanych wirusami czy bakteriami (w podobny sposób działają opisywane przez nas wcześniej grzyby reishi).
Część opracowań naukowych została poświęcona chorobom układu krwionośnego, w tym nadciśnieniu tętniczemu czy poprawie czynności serca. Grzyby shiitake są też jedynym z niewielu naturalnych, roślinnych źródeł witaminy D, która ma znaczenie w odporności, ale też w poprawie ogólnego stanu zdrowia czy zwiększenia gęstości kości.
Wyniki sugerują, że niektóre bioaktywne związki zawarte w shiitake mogą chronić przed rakiem i stanami zapalnymi, ale wymagają dalszych badań w tym zakresie.
Czy są przeciwwskazania do ich stosowania?
Grzyby shiitake mogą spożywać wszyscy, ale u niektórych osób może wystąpić alergia lub nietolerancja pokarmowa. Osoby wrażliwe na lentinan (polisacharyd) mogą doświadczyć wysypki skórnej.
Źródła:
Are mushrooms medicinal?, Fungal Biology, Volume 120, Issue 4, April 2016, Pages 449-453;
A Review on General Nutritional Compounds and Pharmacological Properties of the Lentinula edodes Mushroom, Food and Nutrition Sciences, 2014, 5, 1095-1105;
Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults, Journal of the American Nutrition Association, 2015;34(6):478-87.;
Antitumor polysaccharides from mushrooms: a review on the structural characteristics, antitumor mechanisms and immunomodulating activities, Carbohydrate Research, Volume 424, 7 April 2016, Pages 30-41;
Effect of shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifola frondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids of spontaneously hypertensive rats, Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 1987 Oct;33(5):341-6. doi: 10.3177/jnsv.33.341.;
Lentinus edodes promotes fat removal in hypercholesterolemic mice, 2013 Dec; 6(6): 1409–1413. Experimental and Therapeutic Medicine.
-
-30% NA 2 PRODUKT!
-
-30% NA 2 PRODUKT!
-
-30% NA 2 PRODUKT!
-
-30% NA 2 PRODUKT!
-
-30% NA 2 PRODUKT!
-
-30% NA 2 PRODUKT!