Chmiel, a dokładnie szyszki chmielu kojarzone są głównie z produkcją piwa, ale ich właściwości prozdrowotne znane są zielarzom już od ponad 2000 lat. Dziś chmiel w medycynie naturalnej stosowany jest pomocniczo w leczeniu niektórych dolegliwości.

Chmiel jest rośliną pnącą, której szyszki mają charakterystyczny gorzki smak i aromat, stąd jego przydatność w browarnictwie. Natomiast jest on znacznie bardziej złożoną rośliną, w której zawartych jest szereg dobroczynnych związków chemicznych: olejki eteryczne, flawonoidy, takie jak ksantohumol i 8-prenylonaringenina oraz gorzkie kwasy, takie jak humulon i lupulon, którym zawdzięcza swoją łacińską nazwę (Humulus lupulus), a które są tak dobrze znane w pilsnerach czy porterach.

Jakie właściwości ma chmiel?

Chmiel kojarzony jest z przede wszystkim z leczeniem zaburzeń snu. Jego działanie
zbliżone jest do wcześniej opisywanej przez nas melisy, która również redukuje poczucie niepokoju i działa wyciszająco. Często łączy się go z walerianą i passiflorą, aby spotęgować działanie usypiające. Znajdziesz go w jednym z naszych produktów – NA DOBRY SEN FORTE. W preparacie połączyliśmy jego wspierające działanie z melatoniną, kozłkiem lekarskim i konopiami, aby wzmocnić efekt głębokiego snu. Chmiel jest również znakomitym wsparciem w okresie menopauzalnym. 8-prenylnaringenina klasyfikowana jako fitoestrogen, czyli związek roślinny naśladujący działanie estrogenu.

Może częściowo zniwelować niedobory tego hormonu, a więc jednocześnie zmniejszyć
uderzenia gorąca czy inne przykre dolegliwości związane z menopauzą. Znalazł też swoje zastosowanie w kardiologii, ponieważ zawarte w chmielu flawonoidy mają właściwości zwiotczające naczynia krwionośne, co może mieć wpływ na wspomaganie krążenia krwi, a tym samym wsparcie układu sercowo-naczyniowego – obecnie naukowcy intensywnie badają ten aspekt.

Warto podkreślić znaczenie chmielu w ogólnoustrojowych właściwościach. Obecne w nim substancje chemiczne mają działanie przeciwnowotworowe, bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne.

Chmiel w medycynie naturalnej – przeciwwskazania do
stosowania

Chmiel zawiera fitoestrogeny, które mogą działać jak ludzki hormon żeński – estrogen, więc nie jest on wskazany dla osób, które cierpią na schorzenia estrogennozależne. Są to niektóre nowotwory (piersi, jajnika, endometrium), ale także endometrioza czy adenomioza. Nie zaleca się go również ciężarnym i kobietom karmiącym piersią.

Źródła:

Front. Pharmacol., 22 May 2018, Anticancer Activity and Mechanism of Xanthohumol: A Prenylated Flavonoid From Hops (Humulus lupulus L.) U.S. National Library of Medicine: MedlinePlus. Hops.
Antioxidants (Basel). 2022 Feb; 11(2): 241., Antioxidants in Hops: Bioavailability, Health Effects and Perspectives for New Products
Chem. Res. Toxicol. 2019, 32, 2, 222–233, The Multiple Biological Targets of Hops and Bioactive Compounds Molecules 2021, 26(24), 7421, Herbal Products Used in Menopause and for Gynecological Disorders.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
Zamknij
Zaloguj